Zdravi recepti

marezg
marezg Posts: 8 Member
edited December 2024 in Social Groups
ubacite neke recepte da se malo i zdravo zasladimo :happy:

Replies

• suzy_zg
    suzy_zg Posts: 5 Member
    http://www.coolinarika.com/recept/jako-fini-kolac-s-mrkvicom/

Biskvit

4 cijelajaja
    2 čašešećera
    2 čašebrašna
    1 vrećicapraška za pecivo
    1/2 čašeulja
    1/2 vrećice mljevenog cimeta ili 1 žličica začina za medenjake
    10 daggrožđica
    1/2 kg sitno naribane mrkve

Priprema
    Vrijeme pripreme:45 min
    1
    Izraditi 4 cijela jaja s dvije čaše šećera, dodati dvije čaše brašna, 1 prašak za pecivo i pola čaše ulja. Izrađenojh masi dodati žličicu začina za medenjake ili pola vrećice cimeta i ako volite 10 dag opranih grožđica, a na kraju pola kilograma sitno naribane mrkve.

2
    Peći 35 minuta na 180 C.

3
    Odozgor ukrasiti čokoladnom glazurom ili šećerom u prahu. Kod mene je uvijek ova druga verzija jer moji ne žele čekati da se glazura ohladi.

4
    Uživajte u svakom zalogaju.

samo sto ja ne stavim šećer :P ili ako radim za sve onda stavim malo šećera ali smeđeg ili sirup od agave :)
    i ne pospipam šećer u prahu ni čokoladnu glazuru
  • suzy_zg
    MIRISNA PITA

Sastojci
    150 gmaslaca
    150 gsmeđeg šećera
    2vanilin šećera
    3jaja
    120 gkokosovog brašna
    160 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
    žličicapraška za pecivo
    100 mlmlijeka
    2 veće jabuke (Granny Smith ili neke druge reskije)
    100 gsušenih brusnica
    3 žliceruma
    sokod 1/2 limuna
    strugana koricajednog limuna
    60 g grubo sjeckanih badema

Priprema
    Vrijeme pripreme:45 min
    1
    Brusnice prelijte rumom i sokom od pola limuna i ostavite ih da malo odstoje. Jabuke ogulite, izvadite im srž i narežite na kockice pa ih poškropite sa malo limunovog soka da ne potamne.

2
    U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kokosovo brašno.

3
    U zasebnoj zdjeli mikserom pjenasto umutite maslac sa smeđim šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati dok ne dobijete homogenu smjesu.

4
    Smjesi zatim naizmjence dodajte mlijeko i smjesu sa brašnom lagano miješajući kuhačom.

5
    Dodajte koricu jednog limuna, jabuke i polovicu pripremljenih brusnica zajedno sa tekućinom u kojoj su se namakale. Nježno umiješajte u smjesu.

6
    Okrugli kalup promjera 30 cm namastite i pospite krušnim mrvicama pa u njega rasporedite smjesu. Smjesu pospite ostatkom brusnica i žlicom smeđeg šećera, a zatim i sjeckanim bademima.

7
    Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 25-30 min. Pečenu pitu ostavite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi prije rezanja.

Ne znam dal je zdravu, ali je full fino :)
  • suzy_zg
    Juha od kopriva

Sastojci
    Broj osoba:4 osobe

10 dag mladih listova koprive
    8 dagstabljika celera
    1 većamrkva
    10 dagsmeđe riže
    2-3 žliceulja
    2 češnjačešnjaka
    Vegeta, sol, papar
    po želji vrhnje

Priprema
    Težina:Jednostavno

Nabrati listove mladih kopriva, oprati ih i staviti kuhati 3-4 minuta, ocijediti (sačuvati malo vode od kuhanja) pa oplahnuti hladnom vodom. Ponovno ocijediti i u mikseru izmiksati zajedno sa češnjakom.

2
    Skuhati smeđu rižu, namočenu preko noći, ocijediti i izmiksati stapnim mikserom

3
    Posebno skuhati stabljike celera i na kolutiće narezanu mrkvu, ocijediti i izmiksati stapnim mikserom.

4
    Na ulju popržiti brašno do zlatno žute boje, zaliti sačuvanom vodom od kuhanja kopriva, umiješati izmiksane koprive, celer, mrkvu i rižu, dodati Vegete, popapriti, dosoliti po okusu te prokuhati još 5-10 minuta. Po potrebi malo zaliti vodom od kuhanja kopriva.

5
    Kod serviranja dodati po želji vrhnja ( može i bez vrhnja )
  • marezg
    APPLE CARROT MUFFINS
    recept za 12 muffina:
    1+1/2 šalice integralnog brašna
    1/2 m.ž. sode bikarbone
    1 m.ž. praška za pecivo (onaj bez aluminija od alnature )
    malo soli

1/2 šalice agavinog sirupa
    2 jaja
    1/2 šalice jogurta
    10 v.ž. suncokretovog ulja ( hladno prešanog )

1 šalica naribane mrkve
    1 šalica naribanih jabuka
    5 v.ž. grožđica

- izmješaš prvo suhe , pa mokre sastojke, pa ih spojiš.....te na kraju lagano umiješaš mrkvu, jabuke i grožđice.
    - možeš još dodati i crumble top: 4 v.ž. maslaca -hladnog, 6 v.ž. zobenih pahuljica, 4 v.ž. smeđeg šećera, 1 m.ž. cimeta. to sa prstima izmješati da se dobiju kao mrvice i posuti po muffinima prije pečenja.

peći na 180 C 20-25 min.
  • marezg
    U svim receptima šećer možete zamijeniti sa Agavinim sirupom. Zdrav je, nije skup i ima ga za kupiti za 20tak kn u Intersparu.

A brašno zamijenite sa integralnim raženim u kombinaciji sa mekim zobenim pahuljicama.
  • suzy_zg
    American cookies

Sastojci
    130 gmargarina (maslaca)
    1,5 dlsmedjeg secera
    1,5 dlsecera
    3 dlzobenih pahuljica
    2 dlbrasna
    1/2 zlicice praska za pecivo
    1/2 zlicicesode bikarbone
    1/2 zlicicevanilin secera
    prstohvatsoli
    1jaje
    50 g sjeckane tamne cokolade
    100 g sjeckanih ljesnjaka

Priprema
    Vrijeme pripreme:30 min
    1
    Ukljucite pecnicu na 190 stupnjeva.

2
    Margarin sobne temperature dobro izradite sa obje vrste secera.

3
    Brasno pomjesajte sa jecmenim pahuljicama, dodajte prasak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin secer i sol. Mjesavinu brasna polako dodajite dobro izradjenom margarinu. Mjesajte dok ne dobijete fino tijesto.

4
    Na kraju dodajte sjeckane ljesnjake i cokoladu, sjedinite i radite malene kuglice ( oko 25 komada ) i slazite ih na lim presvucen papirom za pecenje. Pecite 14-16 minuta.

Posluživanje

Jako ukusni keksi. Drugi cu put obavezno isprobati sa orasima. Kada kuglice slazete na lim slazite sa dosta razmaka jer se rasire. Ja sam napravila 20 vecih kuglica i svaku sam u ruci spljostila, sto se kasnije pokazalo nepotrebnim, jer su mi ispali isuvise tanki.
  • davor85
    davor85 Posts: 1 Member
    NEMA ŠEĆERA!!!!!!! NI SMEĐEG!
This discussion has been closed.